lördag 24 november 2012

Nyttig Fisk

Vem vill inte äta fisk! Underbart gott med både skaldjur och fisk i olika varianter. Därför blir jag lite ledsen när man öppnar hemsidan "Nyttigfisk.se" som talar om att strömming innehåller förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Högst halter har strömmingen fångad längs Norrlandskusten Man bör därför äta strömming med måtta och följa Livsmedelsverkets kostråd.



Inte blir det bättre med den allt mer populära Rödingen. Den finns både som vild och odlad. Den största delen som säljs till konsumenter är odlad. I röding från fjällsjöar är halterna av miljögifterna PCB och dioxin låga. Vildfångad röding från Vättern har dock för höga halter av PCB och dioxin. Man bör därför äta den med måtta menar återigen Livsmedelsverket.



Att fisk är nyttigt är känt sedan länge. Fisk innehåller mycket bra fetter, D-vitamin, jod och selen. Och det är det som gör fisken så nyttig. De flesta kostexperter är eniga om att vi bör äta mer fisk, helst två till tre gånger i veckan.
I nordliga länder, som Sverige med begränsade soltimmar, får vi i oss för lite D-vitamin vilket ökar risken för benskörhet och frakturer. Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten och dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst från fisk. Speciellt fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin – 50 gram lax eller makrill täcker vårt dagsbehov av vitaminet.
Genom att äta fisk får vi också jod och selen. Selen skyddar kroppen mot så kallade fria radikaler, samverkar med vitamin E och är nödvändig för immunsystemet. Brist på selen har bland annat satts i samband med hjärtmuskelförändringar.
Internationell forskning på området visar att det finns ett samband mellan fiskkonsumtion och risk för att få hjärt- och kärlsjukdomar. Äter du lite fisk är risken högre för att du ska få sådana sjukdomar.
Både fet och mager fisk är nyttig men det är framförallt den feta fisken som innehåller mycket omega 3-fett som är bra för hjärtat, skyddar cellerna från inflammatoriska reaktioner och kan minska risken för stroke och vissa cancerformer.
Näringsinnehållet i fisken påverkas av hur den tillagas. Hård stekning, hård grillning eller långvarig kokning är aldrig bra.
Och en studie visar också att man blir smart av fisk! Så ät fisk, men variera dig, ät inte bara strömming och röding!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar