lördag 22 september 2012

Köttkonserv

Är det okej att märka om 100 ton köttkonserver från de militära beredskapslagren? De tillverkades 1993 och utgångstiden var satt till 2003. Köttet skall visst vara upp till 27 år gammalt, men märktes om med ny hållbarhet till 2013, och såldes vidare till Polen, men även till 20 butiker i Stockholm och 3 i Göteborg. Laboratorietester har visat att köttet varit härsket och börjat ruttna. Det märktes med ny etikett och såldes vidare.



Miljö och hälsoskyddsnämnden anmälde företaget för brott mot livsmedelslagen. Men i våras lades förundersökningen ner efter två och ett halvt år. Orsaken var enligt åklagare att företaget fått uppgifter om att köttet enligt laboratorietester skulle hålla till 2013.
Miljöförvaltningen i Stockholm ska överklaga åklagarens beslut.
- Högst beklagligt – får vi inte igenom till åtal när man märkt om 20 år gammal mat, då får vi inte igenom någonting, säger Helen Storbjörk Windahl, enhetschef.


Vore det inte bättre om militären tog hand om beredskapslagren med jämna mellanrum, och på köttkonserven gjorde en underbar Lapskojs med stekt ägg och rödbetor. Då kanske inte det skulle bli sådana här problem. Portionspriset skulle inte heller vara så högt! Köttet i burken är av mycket bra kvalitet, så även de civilanställda kan ju få ta del av maten då och då.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar