fredag 5 oktober 2012

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag firar vi varje år den 4 oktober, ända sedan 1999. Dagen instiftades av Hembakningsrådet, för att fira deras fyrtioårs-jubileum. Syftet var att hylla hembakartradition genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk. Och att skapa en tradition som alla kan delta i. Höstens skördetid innebär också högsäsong för bakning i svenska hem.



Här får du ett klassiskt recept:

Tid: ca 2 timmar
ca 25 st

Deg:

Fyllning:

Pensling:

Garnering:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
Här ser ni några som älskade att baka, men de bakade ju mest tårtor förstås!
Passar på att gratulera en viss mjölkbonde vid namn Patrik som kan ses irra runt i mejeriet på Ica Kvantum i Liljeholmen. Hoppas att han inte glömmer att det är Äggets dag den 12 oktober, så värp ordentligt nu Patrik, och se till att du får tårta, helst inte bakade av killarna ovan förstås!
Patrik är norrlänningen till vänster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar