lördag 30 juni 2012

Formel 1

Formel 1, som körs både på speciella tävlingsbanor och på banor som anordnas på avstängda gator, är troligen den mest kända racingen med specialbyggda ensitsiga bilar.

Formel 1 är förmodligen världens dyraste sport, kraschtester, flygfrakter och utvecklings- och tillverkningskostnader är bara några skäl som gör det oerhört dyrt att tävla i denna sport. Man har dock kontinuerligt vidtagit återgärder för att göra sporten mindre dyr, en förare får till exempel från och med 2009 använda totalt åtta motorer under säsongen. Tidigare användes en speciell motor för kvalet och en motor för loppet. Båda motorerna skrotades sedan efter tävlingshelgen. Dyrt specialbränsle för kvalet har även förekommit. En årsbudget för ett stall rör sig trots detta upp emot 250 miljoner euro.

                                                                               Länder som har formel 1

Formel 1 har sitt ursprung i Europa men har utvecklats till en global sport med tävlingar i Asien, Australien, Nordamerika och Sydamerika, även tävlingar i Afrika har arrangerats. Världsmästerskap i formel 1 anordnas årligen sedan 1950.



Vad har Formel 1 med vandring att göra tänker nog många.
Inte jag!
I denna motorsport vars officiella namn är FIA Formula One World Championship finns massor av likheter med vad vi tänker oss att göra med vandringen till Spanien.

1.       Vi måste hjälpas åt för att lyckas, vi måste gå åt samma håll. (Om ni förstår vad jag menar).
2.       Vinnarinstinkt. Ett djävlar annamma, eller SISU som det heter på finska. En vilja att lyckas!
3.       Ordentliga förberedelser för att lyckas.
4.       Disponera krafter och material för att nå målet.
5.       Rätt utrustning vid rätt tillfälle.

Apropå utrustning, däcken är ju bland det viktigaste på en formelbil, och kängorna kommer vara det viktigaste för oss på vandringen.
Här nedan kan se en typisk däcksansvarig på Pirelli?


För att ni kvinnor inte skall bli ledsna får ni en egen bild att titta på. Det är Flavio Briatore som jobbat länge inom formel 1.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar