fredag 15 juni 2012

Sill till midsommar

Ja, strax är det ju midsommar med sill, jordgubbar och mycket annat gott. (som snaps). Det är många som köper den tråkiga sillen i burkar. Skall inte nämna några tillverkare, men det finns ju inte många att välja på i de flesta livsmedelsbutiker. Varför inte offra en stund och gör din egen!


Köp salt sill i tunna, finns även i filé, för de som inte orkar rensa. Vattna ur och lägg in. jämför med de sillinläggningar ni normalt köper så förstår ni skillnaden.
Här nedan ser ni en bild på Glasmästarsill. Och efter det kommer ett utsökt recept.



Ingredienser (15 portioner)

  • 4 hela salta fetsillar
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 medelstor morot
  • 1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
  • Lag
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 5 dl strösocker
  • 7 dl vatten
  • 6 lagerblad
  • 1 tsk hela kryddpepparkorn
  • 1 tsk hela vitpepparkorn
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • 1 knippe dill
  • Inläggning
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
  • 1 skiva färsk pepparrot (ca 10 g)
  • 1 knippe dill
  • 2 tsk gula senapskorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 lagerblad

Tillagning

  1. Dag 1: Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar, skär sillen i ca 2 centimeter tiocka bitar. Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.
  2. Dag3: Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefåra. Varva sillbitar och grönsaker fint i en rymlig glasburk. Låt stå med lock över natten, då "gifter sig" löken och sillen fint. Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i ca 10 minuter. Låt stå i kylen över natten och sila sedan.
  3. Dag 4: Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefära och pepparrot till inläggningen och grovhacka dillen. Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna i en glasburk och slå på lagen. Låt vila i ytterligare minst 2 dygn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar