söndag 17 juni 2012

Rick Stein

Alla som älskar mat, vet vem Rick Stein är. Han är mest känd för sin kärlek till fisk & skaldjur.


Enkelheten i hans matlagning är det som jag faller för. Han har en fiskrestaurang i Padstow på norra kusten om Cornwall. Mest känd är han kanske för alla kokböcker & Tv-program. Från sitt resande i
länder som Vietnam, Thailand, Kambodja, Spanien, Frankrike och Italien visar han hur enkelt det kan vara med mat. Han talade exempelvis om "skålar med ångande mjuka vita nudlar doftande med stjärnanis .. en härlig angrepp på sinnena."

Eller vad sägs om drottningkammussla från Isle of Man med brynt smör, persilja och citronsaft till förrätt tillsammans med ett glas Ridge Monte Bello, Chardonnay!
Eller kanske några Ostron som med fördel äts naturella. Mer om ostron blit det säkert i ett eget inlägg.


Hans Jack Russel " Chalky" var ofta med i programmen. Chalky dog tyvärr 2007.

Apropå fisk. Omkring hälften av all fisk som fångas i Nordsjön kastas tillbaka i havet död. Och det är inte bara i Nordsjön som detta händer. Utkast sker överallt i Europa.
Det finns flera anledningar till utkast. En anledning, som kan undvikas, är användandet av fiskekvoter för enskilda arter i ett blandat fiskeri. Kvotsystemet är tänkt att skydda fiskbestånd genom att sätta gränser för hur många fiskar av en viss art som kan fångas. Men i ett blandat fiske, där många olika arter lever tillsammans, kan fiskarna inte alltid kontrollera vilken art de fångar. Att fiska efter en art innebär ofta att man fångar en annan, och om fiskarna har fyllt sin kvot för en art och inte får ta i land sin fångst är den enda möjligheten de har att kasta tillbaka den överbord. Det stora flertalet av dessa dumpade fiskar dör.
Eftersom utkasten inte är övervakade är det svårt att veta exakt hur mycket fisk som dumpas. EU uppskattar att i Nordsjön kastar man ut mellan 40% och 60% av den totala fångsten. En stor del av detta är prima torsk, kolja, rödspätta och andra populära fisksorter som är över den tillåtna kvoten. Eftersom fiskarna inte tillåts ta i land någon fisk av arter där kvoten är uppfylld, är det enda de kan göra om de råkar fånga dem – vilket de inte kan undvika – att slänga tillbaka dem.

Många andra fiskar dumpas helt enkelt för att de är av sorter som inte längre efterfrågas av konsumenterna. Här kan handeln hjälpa till att förebygga de här utkasten genom att återupptäcka hur goda de är. Därför behövs det stor kunskap i våra fiskdiskar. Låt exempelvis kunderna smaka på (tillagad) fisk.


ÄT MER FISK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar