torsdag 9 augusti 2012

Skaldjurstider

Visste du att skaldjuren strax är som godast! Man brukar säga att alla månader med R i är de bästa för dessa läckerheter. Läste att ABC-Food fick bäst i test på sina kräftor, lite tråkigt att de fryser kräftor, tinar dessa och säljer dom som färska! Det kommer de att förlora på! Tyvärr är det nog ganska vanligt att vi blir lurade. Men det finns ju så många andra sorters skaldjur att njuta av. Vad sägs om de ännu godare havskräftorna, som naturligtvis skall vara burfångade, de trålade är ofta skadade och små.

Kungskrabba, kanske godast av dem alla har många namn. Stalinkrabba, Rysskrabba eller Kamtjatkakrabba. God är den i alla fall. Inte heller hotas den av utrotning, utan har snarast exploderat i antal sedan de planterades ut av Sovjetunionen under 1960-talet utanför Murmansk.


Eller vad sägs om det goda ostronet! Visserligen blir de bättre lite senare på hösten, eftersom det finns gott om föda och den lagra upp näring i form av glykogen i muskeln.


Även vikingarna åt ostron, även om det ansågs mesigt för de verkliga bärsärkarna. Kämpen Starkad klandrade vid ett tillfälle kung Ingjald i Danmark för att han ”stekte och kokte sin mat samt åt ostron och andra för en viking ovärdiga rätter”.

Men jag säger bara MUMS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar