onsdag 15 augusti 2012

SM i Ostronöppning

På lördag är det Svenska mästerskapen i ostronöppning! Tyvärr är det i Malmö. Det är 35:e gången som det anordnas. Tyvärr är jag på Fjäderholmarna, men ni som kan, gå dit! Tävlingsmomentet består i att snabbast möjligt öppna 30 ostron snyggt och lägga på en bricka.
Det är 14 stycken som anmält sig. Försökte få Syrran att anmäla sig, men hon vågade inte! Den enda tjejen som deltar är Linda Andreasson från Grebbestad, hon tillhör eliten och gissar själv att hon skall hamna topp fem. Vinnaren får representera Sverige på Irland senare i år.


Det finns många ostronsorter att välja bland. Creuses de Bretagne, Claires Vertes, Papillons och Spéciales är några mer ovanliga sorter. Fines de Claires och Belons tillhör de mer kända. Ostron sorteras samt prissätts efter storlek och de numreras från 000 till sex där tre nollor är de största – cirka 15 centimeter i diameter. Det vanligaste är dock nummer två eller tre.

Som huvudrätt serveras ostronen ofta i ett helt dussin medan ett halvt dussin räcker som förrätt. De kan tillagas på många sätt men det äkta slurpandet kräver att de är råa. Gärna med några droppar citron på. Den syrliga juicen gör också att ostronet drar ihop sig vilket är tecknet på att det lever, något som är en förutsättning för att de ska vara ätbara. Andra, mer kulinariskt omtvistade smaksättare är peppar, vinäger eller schalottenlöksvinägersås.


Större variationsmöjligheter råder när drycken ska väljas. Casanova sägs ha föredragit punsch till sina ostron, vid äventyr som inte enbart var kulinariska. Idag är det vanligare att valet faller på en flaska torrt vitt vin som chablis, sancerre, muscadet eller vid jul och nyår förstås en champagne i ishink bredvid bordet.

Att vid serveringen ha ostron på is är en styggelse menar vissa kännare som hävdar att smaken försvinner när de blir kalla. Andra anser att isen är en nödvändighet för fräschör.
Att äta ostron ska göras med and akt. Skam den som inte häller av vattnet som ostronen kommer med och sedan inte inväntar att ostronet ska producera nytt, smakfullt vatten. Det krävs en hel del kunskap innan det är dags att njuta.
Frågan som alltid dyker upp när det vankas ostron är om de verkligen är en kärleksdrog. Kändiskrögare Gérard Depardieu säger att även om det kanske är svårt att bevisa dess kärleksbringade egenskaper så ”Bien sûr!” Självklart! I historiska skrifter finns mer fakta att luta sig mot. Myten om ostronet sägs ha sitt ursprung i Grekland. Enligt den grekiska mytologin föddes nämligen kärlekens gudinna Afrodite i en skumvirvel på Egeiska havet. Det var tack vare att hon färdades på ett ostronskal som hon via vågorna nådde Cyperns stränder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar