lördag 2 mars 2013

Fiskepolitik

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson var med och skrotade det svenska försvaret under sin tid som ordförande i Försvarsutskottet! Nu klagar ÖB och andra på att vi inte kan försvara Sverige eftersom vi verka utanför Sveriges gränser. Ja, det går fort att lägga ner, men det tar lång tid att byga upp igen!
Men det var ju inte det jag skulle prata om, utan att Eskil för en gångs skull har gjort något bra!


Varje år kastas 500 tusen ton fisk tillbaks i havet av fiskefartygen. Eskil kämpade tappert men nådde inte ända fram vid EU-ministrarnas toppmöte om fisket. Som enda land röstade Sverige mot överenskommelsen. Visserligen innebär uppgörelsen att de så kallade utkasten – att man slänger tillbaka död och döende fisk av ”fel” art i havet – ska fasas ut. Men det ska ske saktare och det ska beviljas fler undantag än vad Erlandsson vill.
Fast ännu är sista ordet inte sagt. De nya reglerna ska slutförhandlas mellan ministrarna och EU-parlamentet, som är på samma linje som Sverige. Å ena sidan är Erlandsson ensam, å andra sidan är det bra att trycket hålls uppe.
Det var ett glädjebud när EU-parlamentet för några veckor sedan tog ställning mot allt vad utkast heter och för återhållsamhet med fångstkvoterna. Den statsstödda rovdriften på fisk är en skamfläck på EU-flaggan och måste stoppas. En slutuppgörelse enligt vad ministrarna har kommit överens om vore ett viktigt steg i rätt riktning, men det finns hopp om att uppnå mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar