fredag 20 april 2012

Finlands sak är vår

Sveriges utrikesminister 1939-1945 Christian Günther yttrade orden "Finlands sak är vår".


Därför åker vi till Huvudstaden Helsingfors för hämta hem saken. Troligen en kniv, för dem har de ju gott om! Och en bra kniv kan vara bra att ha på vandringen.
Huvudstad blev staden sedan Åbo universitet brann 1827.  Den kallas ju även den vita staden. Själv tycker jag den är ganska grå. Men det kan bero på att det var så dimmigt sist vi var där, om ni förstår vad jag menar!


Finlands store arkitekt Alvar Aalto i har satt sina spår i hela Helsingfors liksom den store arkitekten Eliel Saarinen. Finland har inte varit ett fritt land i mer än knappt hundra år.  Landet har tillhört Sverige, men 1809 förlorade vi området till Ryssland.


Vi skall naturligtvis även besöka Stockmans delikatess, där finns många godsaker må ni tro. Eller vad sägs om en finsk specialitet:

Kalakukko!

Vi åker förstås med Viking Line, dess historia började 1959 då Rederi Ab Vikinglinjen började trafikera Sverige-Finland. 2011 åkte så många som  6 351 714 passagerare med fartygen.
2013 sätts ett nytt fartyg in på linjen Stockholm–Åbo. Det blir på 57 000 bruttoregisterton, 214 meter långt och får 880 hytter. Kapacitet: 2 800 passagerare, 500 meter bilar och 1 275 meter långtradare.  Det blir också mer miljövänligt. Det nya fartyget kan drivas med tre bränslen: traditionell tjock brännolja, diesel eller LNG, d v s flytande naturgas. Vid LNG-drift blir utsläppen så små att alla nya emissionsregler som är under bearbetning i EU uppfylls. (Lite reklam).

                                          Tråkigt att fartygen bara går på lördagar och söndag, eller?!
                             Ni som skall besöka Helsingfors, besök gärna:http://www.visithelsinki.fi/sv

2 kommentarer:

  1. Får man fråga om det är ett askfat?

    SvaraRadera
  2. Nej tyvärr! Det fanns inga askfat att få tag på. Letade väldigt mycket, men de flesta har väl slutat röka i Finland.

    SvaraRadera