lördag 7 april 2012

Vägen till Spanien

Vi måste ju planera hur vi skall gå all dessa mil till Spanien. Eftersom vi bor i Årsta, verkar det som att starten börjar med Göta landsväg över Årstafältet, vidare till Botkyrka och Södertälje. Så de första 3 milen vandring är klara, då är det bara övriga 397 milen kvar ( om det räcker). Men vi har ju gott om tid att planera resten! Idag var vi ute och provade de nya kängorna. Det gick utmärkt, inte skoskav på någon av oss.

Här kommer lite information om Göta landsväg.
Karta över landsvägen
Vägen är Stockholms äldsta landsvägsförbindelse med de sydligare landskapen och den är i dag endast bevarad i ursprunglig form på ett par ställen. Den bästa uppfattningen om den gamla vägens utseende får man här på Årstafältet.
Vägsträckningen började vid Götgatan på Södermalm och gick över Skanstull, där det tidigare fanns landförbindelse. Därefter fortsatte vägen mot Årsta, förbi Långbro och genom Huddinge. I Botkyrka passerade vägsträckningen Flottsbro vid sundet mellan Albysjön och Tullingesjön och gick därefter vidare mot Södertälje.

Göta landsväg fanns redan under medeltiden, men kan mycket väl ha haft en forntida föregångare. Vägsträckningen över Årstafältet kan ha sammanbundit de forntida gårdar som fanns på ömse sidor om fältet. I norr låg Valla och Bägersta, söderut Östberga och Ersta. Intilliggande gravfält visar att dessa gårdar har funnits redan under yngre järnålder (600-1050 e.Kr.).

När den nya landsvägen från Hornstull till Fittja anlades på 1660-talet förlorade Göta landsväg sin betydelse som den enda landförbindelsen
söderut från Stockholm.

För övrigt gav jag Tarja ett förslag idag, tycker ju att det blir tungt att bära allt, nämligen någon annan som bär.
Hittade en liten åsna, kanske kan den bära?!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar