torsdag 3 maj 2012

Nässlor

Något som många missar på vårkanten är den goda nässlan!

Brännässlan är en kulturväxt som ofta finns kring bostadshus, uthus eller komposter och i Sverige är den vanlig i hela landet.
Urtica dioica, som den heter på latin, är ett fler-årigt ogräs som kan bli mellan 30-150 cm högt.
Trots sina obehagliga brännande egenskaper, som försvinner vid torkning eller kokning, är den på många sätt en hälsosam ört.
Nässlan har ett effektivt PH-värde på sura jordar och nässelvatten kan vara en bra ersättning för konstgödning under förutsättning att det används regelbundet.


Indianerna gjorde tyg och rep av nässlor och för länge sedan slog man sina ben med färska brännässlor för att få igång blodomloppet när det var kallt. Det kanske kan vara något, eller hur?!

Nässlan innehåller vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.

Här kommer ett recept på soppa som alla kan göra. Servera med vaktelägg eller vanliga hönsägg.

Rensa några liter nässlor och skölj väl.
Förväll sedan nässlorna, och hacka sedan den.
Fräs smör och 1 hackad lök, pudra över 1 msk vetemjöl, tillsätt nässlor, 6-7 dl hett vatten, grönsaksbuljong och 3 dl grädde. Koka i 5 minuter och salta och peppra efter behag. Om ni önskar kan ni ta bort några dl vatten och ersätta detta med creme fraiche. Vill man kan man mixa soppan mycket slät, man kan också använda en del spenat (20%) om man är rädd för den goda smaken. (De bränner inte i halsen).

Smaklig måltid!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar